Sinds Afgelopen donderdag is er in Nederland een nieuwe functie beschikbaar voor AdWords. Deze functie heet “Automated Rules”. Ik werk nu een tijdje met een grote AdWords account en merk zelf, en vele zullen dit beamen, dat het beheren van een AdWords account veel tijd en moeite kost. Een onderdeel dat vooral veel tijd kost is het beheren en pauzeren van zoekwoorden die bijvoorbeeld slecht presteren. Je moet elke keer weer op zoek naar zoekwoorden die aan een door jou of je baas gestelde criteria voldoen en deze of via de editor of handmatig pauzeren. Vanaf donderdag is het mogelijk om een regel(rule) op te stellen dat AdWords periodiek zoekt naar zoekwoorden die aan deze criteria voldoen en deze pauzeert. Ook kan je hierbij aangegeven over een hoe lange periode de data bekend moet zijn.

Naast dat het mogelijk is om zoekwoorden te pauzeren kan je met deze nieuwe functie ook biedingen per zoekwoord, pauzeren van ads en/of ad groups en instellingen op campagne niveau beheren. Deze functie werkt met het “If…>then… principe” en is in mijn ogen een hele mooie nieuwe functionaliteit op AdWords voor elke gebruiker, kleinschalig en grootschalig. Hieronder een voorbeeld afbeelding van regel instellen.

Een tip: Controleer je regels goed voordat je ze live set en beheer de regels ook. Controleer regelmatig of de opgestelde regels nog steeds relevant zijn. Deze functionaliteit betekent niet dat je geen omkijk meer hebt naar je AdWords account.