Categories
Google SEO

Google Pinguïn update is uit!

Google Pinguïn update is uit!

Google Pinguïn update volgt de Google Panda update op. Nadat Google Panda een paar maanden geleden is uitgerold heeft Google de volgende anti webspam update uitgerold. Ik zal in dit artikel kort uitleggen wat Google Pinguïn ongeveer inhoudt. Veel details zijn nog onbekend waardoor het vooral basis informatie zal zijn.

Google Panda Update

Eerst even kort over wat Google Panda inhield. De Panda update was niet zozeer een update van het algoritme maar meer een toevoeging aan het Google algoritme. Tijdens deze toevoeging aan het Google Algoritme werd bekend dat User Experience een belangrijke factor wordt voor Google.

Dit houd in dat ze niet alleen kijken naar de content maar dat ze ook kijken naar aspecten van bijvoorbeeld bouncerate(percentage van bezoek dat website meteen verlaat) en hoe mensen verder navigeren. Ze gaan dus eigenlijk kijken van is de pagina die jij hebt geschreven ook daadwerkelijk de pagina die de bezoeker zoekt. Hierbij wordt het dus nog belangrijker te denken vanuit de vraag van jouw potentiële klant in plaats van alleen jouw aanbod.

Google Pinguïn update

Sinds begin mei is er een vervolg update uitgerold door Google namelijk de Google Pinguïn update. Deze webspam update aan het Google Algoritme zal zeker effect hebben op jouw Google zoekresultaten. Ik heb een aantal cases gezien waar deze update invloed heeft gehad op posities in de Google zoekresultaten.

De Pinguïn update is kort gezegd bedoeld om “Over optimalisatie” tegen te gaan. Maar wat is precies over optimalisatie? Daarin is Google nog niet geheel duidelijk. Wel weten we dat het hier om een aantal aspecten gaat als Keyword spamming, Backlinks spamming en anchortext manipulatie.

Vele zullen nu denken daarmee is Google toch al tijden bezig. Ja dat klopt alleen nu wordt het echt een speerpunt voor Google. Keyword stuffing is al jaren verboden door Google maar toch worden er nieuwe manieren voor gevonden. Net als anchortext manipulatie, hierbij worden anchortexts aangemaakt op andere website met allemaal het zelfde zoekwoord.

Hoe werkt deze update dan?

Google heeft zijn algoritme zo geüpdate dat er strenger wordt gekeken naar pagina’s die Over geoptimaliseerd zijn. Is een pagina bijvoorbeeld geschreven voor 1 bepaald keyword waarop je wilt scoren? Dan wordt je hiervoor gestraft, Google vindt namelijk dat zon pagina niet goed voor de gebruiker is.

Ook het aanmaken en verspreiden van geoptimaliseerde anchorlinks wordt aangepakt. Google gaat proberen te voorkomen dat jij allemaal links extern plaats met daarin 1 zoekwoord waarop jij wilt scoren. Een anchorlink is volgens Google bedoeld om de gebruiker te informeren over waar ze heen gaan.

Daarbij moet gezegd worden dat Interne Links geen probleem vormen. Dit is juist heel goed om te doen want je helpt hierbij de gebruiker weg te vinden op jouw website.

Daarnaast worden artikel spinners aangepakt. Artikel spinners zijn online tools die gebruikt worden om teksten zo te vervormen dat de zelfde inhoud aanwezig is maar het toch een unieke content artikel lijkt. Mensen gebruiken dit om op vele blogs deze artikelen snel te plaatsen en vanaf daar weer anchorlinks te misbruiken naar hun website.

Is dit alles?

Nee, er worden nog een paar dingen aangepakt door het Google algoritme. Standaard signatures op fora en andere sites met daarin keyword gerelateerde anchorlinks worden afgestraft. Ook doorgeef websites worden aangepakt. Deze websites worden gebruikt om bezoek op eigen website te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een schoenen verkoper die domeinen koopt als schoenen.nl, schoenen.com, schoenenkopen.nl etc en deze meteen redirect naar zijn eigen website. Deze doorgeef website zijn vaak goed vindbaar in de zoekmachines doordat het zoekwoord in de domein naam staat.

Seo Tips voor Google Pinguïn Update

Hieronder een kleine lijst seo tips voor website eigenaren die niet geraakt willen worden door de Pinguïn update.

  • Zorg voor een systeem die niet zelf gaat denken over invulling, bedenk dus goed welke plugins je gebruikt.
  • Zorg ervoor dat de content die jij levert uniek en waardevol is. De gebruiker moet het willen lezen en er wat aan hebben.
  • Zorg dat je je Title tag, meta description en headings goed hebt staan. Pas wel op dat je ze niet vol gaat proppen met zoekwoorden.
  • Zorg er altijd voor dat je gebruiker centraal staat. Zowel met je website(layout) al content.

Ervaringen Google Pinguïn Update

Ben jij al geraakt door de Pinguïn update? Zo ja ben ik benieuwd naar je verhaal. Laat een berichtje achter en misschien kunnen we een oplossing bedenken.

Poll

Is jouw website geraakt door de Penguin update?

View Results

Loading ... Loading ...

By Bart van Duinkerken

Driven and energetic consultant and developer with 8+ years of experience working on complex projects with clients across multiple business lines. Fluent in Dutch and English; Self-taught .NET developer; Skilled at bridging the gap between business and IT. Excellent at analyzing business requirements and translating them to development needs. Love working with ambitious people not scared of thinking outside of the box. Enjoy guiding and others understanding business requirements.

2 replies on “Google Pinguïn update is uit!”

Goed artikel

In mijn ogen is de panda update (en sinds kort ook de pinguïn update) het beste wat webmaster kan overkomen. Internet marketing begint vanaf dit moment weer meer op echte marketing te lijken. Geen “trucjes” meer, maar pure focus op je bezoekers. Wat mij betreft een goede stap in de richting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.